Työyhteisössä on erilaisia rooleja ja työntekijöiden roolit vaikuttavat työyhteisön toimintaan, työn tekemiseen sekä työviihtyvyyteen.

Roolit muodostuvat systeemiteoreettisen rooliteorian mukaan:

  • organisaation (työpaikan) ominaisuuksista,
  • henkilön (työntekijän) ominaisuuksista sekä
  • henkilöiden välisistä tekijöistä.

Työyhteisössä työntekijät viestivät toisilleen odotuksia roolien suhteen, ja tämä voi vaikuttaa oman roolin muodostumiseen työyhteisössä (etenkin jos kyseessä on uuden työntekijän rooli). Positiiviset ja negatiiviset palautteet roolikäyttäytymisestä vaikuttavat roolin muodostumiseen.

Roolien lähettäjät > Odotukset > Vastaanotettu rooli > Käyttäytyminen

Keskustelimme luennolla erilaisista työyhteisön rooleista (esim. johtajan rooli, uuden työntekijän rooli) ja niiden muodostumisesta. Totesimme, että esimerkiksi uuden työntekijän roolin muodostumiseen vaikuttavat suuresti työntekijään kohdistuvat odotukset.  Jos vaikkapa uusi työntekijä palkataan esimerkkihenkilö Mairen tilalle, joka on tehnyt kyseistä työtä 30 vuotta, voi oman roolin muodostaminen olla vaikeaa, jos muut olettavat uuden työntekijän tekevän työtä samalla tavalla kuin Maire.

Itselläni tuli mieleen, että ensin yleensä ajattelee tai "syyttää" henkilön ominaisuuksia hänen roolistaan. Harvemmin tulee ajatelleeksi, että kyseinen rooli on saattanut muodostua esimerkiksi muiden odotusten takia. 

Kävimme myös läpi, minkälaisia rooleja tarvitaan toimivassa tiimissä (tarkemmat määritemät näille rooleille saa Vuokon dioista): keksijä, tiedustelija, tekijä, takoja, viimeistelijä, arvioija, diplomaatti, kokoaja.

Lisäksi tiimissä on usein myös ei-toivottuja rooleja: pakkopullat, työtietoiset, sopankeittäjät, kotihiiret.

Itse huomasin heti peilaavani näitä rooleja opiskelijaporukoihimme, ja löysin itsestäni organisoivan tekijän. Toivoisin itseltäni tämän käytännönläheisen roolin rinnalle pohdiskelevaa ja luovaa otetta sekä kontrollista luopumista. Minkälaisia ajatuksia teillä muilla on työyhteisön rooleista ja siitä, minkälaisen roolin itse yleensä otatte/haluaisitte ottaa tiimissä?

- Karoliina