Käsittelimme luennolla moniammatillista yhteistyötä ja toimimista verkostoissa. Moniammatillinen yhteisö on laaja kenttä ja se on paljon tutumpi käsite päivähoidon puolella kuin ala-koulussa. Päivähoidossa moniammatillisuus tulee esille jokapäiväisessä elämässä. Yhdessä päiväkodin ryhmässä työskentelee ihmisiä monesta eri ammattiryhmästä. Moniammatillisuus onkin sisäistä yhteistyötä.

 

Mari Kontion julkaisussa Moniammatillinen yhteistyö sanotaan, että tutkimusten mukaan moniammatillisen yhteistyön käsite on erittäin epämääräinen. Yleisesti moniammatillisuudella tarkoitetaan eri ammattiryhmiin kuuluvien asiantuntijoiden työskentelyä yhdessä siten, että valta, tieto ja osaaminen jaetaan. Moniammatillisuus voidaan käsittää myös ryhmän tai organisaation välisen toiminnan ja vuorovaikutuksen, joilla pyritään yhteiseen tulokseen tai päämäärään. Moniammatillista yhteistyötä tekeviltä edellytetään vastuunottoa, selkeää käsitystä omasta tehtävästä, toisten asiantuntijuuden kunnioittamiseta, kuuntelu- ja ilmaisutaitoja sekä kokonaisuuden ymmärtämistä.

 

Toimivassa moniammatillisessa yhteistyössä ryhmän jäsenet tietävät, mitä tehdään ja millä tavalla. Ryhmässä on riittävästi osaamista ja tarpeellista asiantuntijatietoa, jota jaetaan ryhmän sisällä. Hyvässä moniammatillisessa yhteistyössä yhdistyvät jatkuva vuorovaikutus ja tarkoituksenmukainen toiminta, joka ottaa huomioon toimintaympäristönsä sekä toimintaa ohjaavat arvot ja tavoitteet.

 

Tehokkaan moniammatillisen yhteistyön tunnusmerkkejä:

  • jaettu visio toiminnasta
  • selkeät tavoitteet
  • asiantuntevat jäsenet
  • hyvä vuorovaikutus
  • yhteishenki
  • roolien ymmärtäminen sekä arvostaminen
  • tulosorientoitunut, selkeä ja puolueeton johto
  • tarvitaan osaamisen analyysiä, yhteistä suunnittelua ja osaamisen johtamista, jotka edellyttävät yhteistä toimintaa

     

 

Luennolla Vuokko esitteli meille seuraavanlaisen kuvan, jossa tulee hyvin esille moniammatilliseen yhteistyöhön ja vuorovaikutukseen vaikuttavat tekijät. 

 

Mitä teille tulee mieleen moniammatillisuudesta ja millaisia kokemuksia teillä on siitä?

-Eini-